ГЛУХОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Вінницька область, Хмільницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Заходи недопущення розповсюдження сказу

Дата: 01.10.2018 09:32
Кількість переглядів: 1069

Відповідно до протоколу № 3 засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій обласній державній адміністрації від 24 вересня 2018 року, управління регіонального розвитку райдержадміністрації повідомляє наступне.

З метою недопущення розповсюдження сказу на адміністративних територіях, у Вінницькій області будуть здійснюватись заходи з профілактики сказу та проведення пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин. Зокрема, буде проводитись вакцинування диких тварин за допомогою літаків АН-2, якими з повітря розкидатимуть спеціальні препарати – м'ясні брикети. Літаки оснащені системами GPS та системами реєстрації скидання вакцини для підтвердження, що ці засоби повітряного транспорту слідують заздалегідь встановленим лініям і документування того, що на даній лінії було викладено заплановану кількість доз.

Вакцина безпечна, але брати брикети в руки не варто. Якщо людина взяла до рук приманку, необхідно обов’язково добре вимити руки (для знезараження кишковими чи іншими побутовими інфекціями). Площа, яка підлягає обробці, становить 21,4 тис. квадратних кілометрів, загалом буде розповсюджено 427,2 тис. доз приманок.

ЗАХОДИ ПРОФІЛАКТИКИ СКАЗУ.

Епізоотична ситуація по сказу на території Козятинського району залишається складною та загрозливою.

В 2016 році на території району виявлено 4 випадки сказу: Із хворою на сказ твариною мали контакт 3 людей.

В 2017 році на території району виявлено 10 випадків сказу: Із хворими на сказ тваринами  контакт  мали 4 людей .

В 2018 році на території району за 9 місяців виявлено  10 випадків сказу: с. Флоріанівка - 1 випадок сказу кота, с. Махнівка – 1 випадок  сказу лисиці, с. Сестринівка - 1 випадок  сказу лисиці, смт. Бродецьке - 1 випадок  сказу лисиці, с. Махаринці - 1 випадок сказу кота, с. Верболози – 1 випадок сказу бобра, с. Пиковець – 1 випадок сказу кота та 1 випадок сказу собаки, м.Козятин - 1 випадок сказу собаки, с.Сигнал – 1 випадок сказу собаки. Із хворими на сказ тваринами  контакт  мали 17 людей.

Виникненню випадків сказу сприяє перевищення норм популяції лисів на території району, яка має становити 0.5-1 лисиця на 1000 га угідь. На даний період по даним голови Козятинської Райради УТМР щільність популяції лисів на території району становить 4-5 лисиць на 1000 га угідь.

Також було відмічено про значну кількість на території  Козятинського району  бродячих собак та диких звірів,що створює загрозу виникнення сказу серед тварин та людей.

Службою ветеринарної медицини району проводяться профілактичні щеплення проти сказу домашніх тварин. В 2018 році щеплено проти сказу 7686 голів собак та 6507 голів котів.

Крім цього, небажання власників тварин пред’являти їх для щеплення значно ускладнює ситуацію профілактики сказу серед тварин , в більшості це стосується  щеплення котів , які є особливо небезпечними при захворюванні їх на сказ і наносять при цьому покуси значній кількості людей.

ПРОВЕДЕННЯ ПЕРОРАЛЬНОЇ ІМУНІЗАЦІЇ ДИКИХ МЯСОЇДНИХ.

Складна епізоотична ситуація щодо сказу в Україні вимагає радикальних заходів, серед яких одне з основних місць займає пероральна імунізація диких м’ясоїдних, ефективність якої доведена як в експериментальних, так і в польових умовах.

Враховуючи високу чутливість лисиць до вірусу сказу, і особливості екології лисиць, жодні інші види тварин не відіграють істотної ролі в підтриманні хвороби в природних нозоареалах, хоча чисельні види домашніх і диких ссавців (коти, собаки, вовки, рисі, багато видів куницевих, борсуки, косулі, єнотовидні собаки тощо) піддаються інфікуванню й можуть бути джерелом збудника інфекції.

Клінічними симптомами сказу у лисиць є анорексія та зміна поведінки. Основною видимою ознакою змін у поведінці є втрата страху перед людьми, що робить лисиць більш помітними, хоча агресія до людей проявляється досить рідко. Інфекція сказу у лисиць закінчується летально.

Основою успіху пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу є використання безпечної і високоімуної вакцини, виготовленої із атенуйованого штаму вірусу сказу. В даному заході  застосовується вакцина вітчизняного виробництва «Орісвак», яка відповідає наступним вимогам:

  • створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні;
  • безпечної як для цільових видів тварин, так і для інших тварин, які можуть вживати принаду;
  • безпечна для людини;
  • безпечна для навколишнього природного середовища;
  • стабільна при зберіганні і термостабільними в польових умовах.
  • зберігає імунність протягом 20 днів після розкладання.
  • забезпечує набуття імунітету протягом місяця після поїдання м’ясоїдними.

Запорукою ефективності пероральної імунізації диких  тварин проти сказу є одночасне її проведення  на запланованій площі, а вона становить по області 21 тисячу 361 квадратний кілометрів. Заплановано розповсюдити 427 тисяч 220 доз приманок. 

Всі території, незалежно від їх розміру та форми, в ідеалі повинні рівномірно отримати визначену кількість принад. Тому, для розповсюдження вакцини основними є наступний принципи:

  • розповсюдити вакцину авіатранспортом із шириною ліній польоту літаків 500-1000 метрів, враховуючи природні або штучні особливості ландшафту.
  • оброблення всієї території, за виключенням населених пунктів і великих водних просторів, із врахуванням ареалу проживання лисиць;
  • принади розповсюджувати рівномірно в межах визначеної території.
  • оснащення авіатранспорту системи GPS та системами реєстрації кількості скинутих із літака принад.

На підставі отриманого досвіду, набутому з кампаній пероральної вакцинації лисиць проти сказу в різних країнах, мінімальна щільність принад повинна бути не менше, ніж 20 доз/км².

Забороняється проводити розповсюдження  вакцини над населеними пунктами, болотами, водоймищами, автомобільними та залізничними шляхами, місцями проведення польових робіт.

Здійснення імунізації диких м’ясоїдних супроводжується широкою інформаційною роботою серед всіх верств населення та щоденним контролем та обліком виконаних робіт

Контроль ефективності кампанії з пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу проводиться шляхом:

  • дослідження зубів лисиць на наявність біомаркеру – тетрацикліну;
  • дослідження сироваток крові лисиць на наявність антитіл до вірусу сказу;
  • епізоотичного нагляду за зоною здійснення вакцинації.

У першій декаді жовтня над лісами та полями району розкидають м’ясну приманку-вакцину, яка має захистити диких хижих тварин від сказу. Вакцини – принади розкидають над лісами за допомогою літаків Ан-2 .

Для цього через місяць після вакцинації проводять відстріл лисиць із розрахунку 2-4 лисиці на 100 км2 вакцинованої території в рік. За участю спеціалістів ветеринарної медицини у відстріляних лисиць відбираються нижні щелепи та зразки крові.

Протокол засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Козятинській РДА.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь