ГЛУХОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Вінницька область, Хмільницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОСНОВНІ ВИМОГИ ЩОДО БЕЗПЕЧНОГО ЗАСТОСУВАННЯ ДЕСИКАНТІВ НА ПОСІВАХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР

Дата: 12.06.2020 14:45
Кількість переглядів: 1084

Для десикації рослин використовують пестициди відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», а також в Додатку до Переліку;

- обов’язкове дотримання вимог регламентів застосування пестицидів, Державних санітарних правил ДCанПіН 8.8.1.2.001-98, інших нормативно-правових актів в сфері захисту рослин;

- до робіт з пестицидами, в т.ч. й із десикантами, допускаються лише особи, які мають допуск до роботи з пестицидами, забороняється допуск сторонніх осіб до місць застосування пестицидів;

- завчасно, але не менше, ніж за дві доби до початку проведення хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи;

- до початку роботи всі машини, механізми і апаратура повинні бути відремонтовані, перевірені на герметичність комунікацій і фільтруючих пристроїв шляхом заповнення водою та інертними речовинами, а також відрегульовані на необхідні норми витрати;

- зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при штанговому обприскуванні повинна бути не меншою 300 м (при використанні вентиляторного обприскувача – 500 м);

- обприскування допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне). Відповідальність за дотримання метеорологічних умов несе керівник робіт, який забезпечує використання об'єктивних методів вимірювання температури і швидкості руху повітря. Слід враховувати напрям та силу вітру щоб не допустити зносу шлейфу від обприскувача на прилеглі території;

- всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10:00) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках.

В разі використання авіації для проведення десикації додатково враховують вимоги Державних санітарних правил Авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України, інших нормативів. Не допускається польоту літаків, що заправлені хімікатами, над населеними пунктами.

Господарнику необхідно звернути увагу на убезпечення ураження бджіл під час проведення десикації. Необхідно не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблених площ письмовим повідомленням, через місцеві ЗМІ, об’яви у громадських місцях сповістити населення, в яких необхідно повідомити точну дату обробки, територію і культури, що будуть оброблятися, назву препарату, форми і методи його застосування, ступінь і строки дії токсичності препарату і вказівку щодо строку ізолювання бджіл. Пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики. Розміщення пасік на земельних ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою. Після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або забезпечити ізоляцію бджіл у вуликах на відповідний термін токсичної дії конкретного пестициду.

При проведення десикації посівів необхідно обов’язково враховувати наявність прилеглих територій до поля, що обробляється, адже десикант, як хімічна сполука, здатен істотно пошкоджувати прилеглі посіви та дерева, на які може випадково потрапити, і навіть призвести до їх загибелі. Без врахування сили та напрямку вітру, несправності системи розпилення обприскувача або літака, невчасне відключення системи розпилення перед виїздом з території поля, що обробляється, та інших помилок під час проведення робіт з десикації, може призвести до тяжких наслідків. Недотримання вимог чинного законодавства у сфері використання пестицидів тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність, а також відшкодування матеріальних і моральних збитків у порядку, передбаченим чинним законодавством.


Управління фітосанітарної безпеки

Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

тел.: (0432) 65-88-00, 46-46-47

ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ АВІАХІМРОБІТ У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ

(витяг з Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України ДСП 382-96 (Наказ МОЗ України від 18.12.1996 №382))

Перед початком виконання авіаційно-хімічних робіт їх організатор видає працівникам, що мають допуск, наряд на виконання робіт з пестицидами і агрохімікатами, проводить інструктаж на робочих місцях з усіма працівниками щодо заходів безпеки під час роботи з пестицидами і агрохімікатами, запобігання забрудненню навколишнього природного середовища, а також надання першої допомоги у разі негативних явищ (отруєння, аварії, тощо) (п. 3.7. ДСП 382-96).

Авіаційне застосування пестицидів можна проводити тільки після фітосанітарного та екологічного обґрунтування необхідності його проведення і погодження не менше ніж за одну добу перед початком робіт – з територіальними установами санітарно-епідеміологічної служби та Мінекобезпеки (п.5.1. ДСП 382-96).

Після проведення всіх заходів безпеки, пов’язаних із авіаційним застосуванням засобів захисту рослин, замовник повинен повідомити про це органи та установи державної санітарно-епідеміологічної служби та Мінекобезпеки (п.5.3. ДСП 382-96).

Командир повітряного судна, перед отриманням від замовника наряду на виконання авіаційно-хімічних робіт, повинен особисто переконатись в отриманні замовником авіації санітарного паспорта на право експлуатації аеродрому (вертодрому) або дозволу (при виконанні робіт а тимчасового аеродрому), погоджених установами Держсанепідслужби і Мінекобезпеки, отримати карти угідь, що підлягають авіаційним обробкам та переконатись у проведенні запобіжних заходів в місцях майбутніх обробок, про що повинна бути відмітка в завданні замовника такого змісту: "Запобіжні заходи проведені у повному обсязі" (п.5.4. ДСП 382-96).

Забороняється виконувати робочі польоти з аеродромів і вертодромів по застосуванню пестицидів і агрохімікатів, якщо вони не обладнані згідно пп.5.7 і 5.8 цих "Санітарних правил" або не мають санітарного паспорта чи дозволу, затвердженого у встановленому порядку (п.5.9. ДСП 382-96).

ОКРЕМІ ЗАСТЕРЕЖЕННЯ ПРИ ПРОВЕДЕННІ АВІАХІМРОБІТ

Замовник авіаційно-хімічних робіт, за три доби до початку авіаційних обробок, повинен здійснити такі запобіжні заходи (п.5.2. ДСП 382-96):

а) поінформувати населення даної місцевості через засоби масової інформації (радіо, пресу, телебаченню) про місце та терміни проведення обробок пестицидами і агрохімікатами; про заборону ближче 1 км від місця обробок здійснювати сільськогосподарські та інші роботи, випасати тварин; про необхідність вивезення пасік до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місць проведення авіаційних обробок сільськогосподарських культур пестицидами на період до 5 діб;

б) встановити спеціальні попереджувальні знаки безпеки з вказівкою кінцевого строку очікування на відстані 300 м від оброблюваних ділянок, а також на дорогах, що проходять через ці ділянки та на дорогах, які ведуть до сільгоспаеродрому або вертодрому.

При виконанні робочих польотів командиру повітряного судна забороняється (п. 5.25. ДСП 382-96):

а) порушувати діючі технології авіаційно-хімічних обробок;

б) використовувати не відремонтовану і не відрегульовану авіахімапаратуру;

в) застосовувати пестициди і агрохімікати без наземної сигналізації;

г) виконувати польоти із завантаженими баками обприскувачів над населеними пунктами та водоймищами;

д) виконувати польоти без об’єктивного контролю за витратою робочої рідини в баках обприскувачів;

е) проводити авіаційне обприскування пестицидними препаратами у водоохоронних зонах і на затоплюваних територіях;

є) проводити обприскування сільськогосподарських та інших угідь, на яких знаходяться люди або домашні тварини.

Забороняється проводити авіаційні обробки пестицидами усіх груп токсичності, з метою боротьби зі шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур, лісів та інших угідь, що розташовані ближче (п.5.26. ДСП 382-96):

а) 5 км від місць постійного перебування медоносних пасік;

б) 2 км від рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання, місць випасу свійських тварин, об'єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних та зоологічних заказників тощо);

в) 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахоферм, посівів сільськогосподарських культур, що використовуються у їжу без термічної обробки (цибуля на пір'я, селера, кріп, огірки, помідори, полуниці, малина та ін.), а також садів і виноградників та місць проведення сільськогосподарських робіт.

Не дозволяється авіаційне застосування арборицидів при обробці лісових масивів і лісозахисних смуг, а також трас високовольтних ліній електропередач, що розташовані ближче (п.6.27. ДСП 382-96):

а) 3,6 км від місць відпочинку дітей і дорослих;

б) 2 км від населених пунктів, лісових розсадників, посівів лісових культур.

Авіаційне застосування мінеральних добрив та біопрепаратів повинно здійснюватись при дотриманні санітарно-захисної зони від ділянок обробок до населеного пункту, тваринницьких і птахоферм, джерел водопостачання - не менше 500 м при швидкості вітру до 8 м/с (п.5.29. ДСП 382-96).

Порушення законодавства про захист рослин тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Управління фітосанітарної безпеки

Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

тел.: (0432) 65-88-00, 46-46-47

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь