ГЛУХОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Вінницька область, Хмільницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Шановні жителі громади!

Дата: 04.09.2018 08:34
Кількість переглядів: 692

Шановні жителі громади!


Наше селище останні тижні все частіше знаходиться в димовій завісі – розпочався сезон спалювання городніх залишків та листя. 
Велика шкода наноситься здоров’ю людини при спаленні однієї тонни рослинних залишків? В цей час в повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму, до складу якого входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і різноманітні канцерогенні сполуки.
Коли листя тліє без доступу кисню, з нього виділяється бензопірен, який викликає ракові захворювання. Поряд з тим з диму виділяються діоксини, які є дуже отруйними для людей. Якщо ж залишки городини під час дозрівання оброблялись пестицидами, то отримуємо додаткову шкоду (містить пестициди картопляне бадилля, яке найчастіше спалюють восени, вони потрапляють у нього при травлі колорадських жуків).
Окрім шкоди здоров’ю людини, спалювання городніх залишків та листя впливає на екологію – разом з цим спалюються корисні комахи, руйнується ґрунтовий покрив, гинуть ґрунтоутворюючі організми, забруднюється атмосфера.
Також така боротьба із городнім «сміттям», як його спалювання, підвищує ризик пожеж.
Спалення городніх решток та листя забороняється законодавством України, наприклад Законом про Охорону атмосферного повітря (так-так, в Україні є такий закон) та ст.771 Кодексу України про адміністративні правопорушення «про самовільне випалювання сухої рослинності та її залишків».
Також, впливаючи такими діями на здоров’я оточуючих, порушується Конституція України, адже виходячи з статті 50 «Кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля..», під час сезону городніх «пожеж» безпечність та чистота довкілля доведено небезпечна.
Як бачимо і сумління, і закон, і здоровий глузд говорить про те, що варто знайти більш гуманний спосіб утилізації городніх залишків, який не руйнуватиме навколишнє середовище, людей та їх здоров’я. Таким способом, наприклад, є компостування. Через рік після закладки компост послужить корисним добривом і це буде не лише безпечно, але й корисно!
Наводячи лад на городах, будьте сумлінними та відповідальними! Шануйте природу та людей!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь