ГЛУХОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Вінницька область, Хмільницький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЧОМУ ЗА ГАЗ ДВІ ПЛАТІЖКИ? ЯКОЮ Є ПЛАТА ЗА ДОСТАВКУ ГАЗУ ТА КУДИ ІДУТЬ ТАРИФНІ КОШТИ?

Дата: 05.08.2020 13:07
Кількість переглядів: 766

 Інтерв’ю з керівником Козятинської дільниці АТ «Вінницягаз» Олександром Кашперовецьким.

- Олександре Володимировичу, з 1 січня 2020 року послуги доставки газу виключені з загальної платіжки за газ. Чи звикли споживачі до нового порядку розрахунків?

- Так, продаж газу і його транспортування здійснюють різні компанії. Тому квитанції за газ та його доставку розділені, сплачуються окремо. Гроші за газ отримує постачальник газу, а за доставку — газорозподільна компанія. Дві компанії — дві платіжки. За останніх пів року наші клієнти уже звикли до нового порядку та переважно сплачують правильно.

- Часто споживачі нарікають, що самі проклали труби до свого будинку. Чому ж вони мають сплачувати за доставку газу?

- Незалежно від того, хто проклав трубу до вашого будинку – держава, газова компанія чи споживач, єдине, для чого це робилося — побудувати шлях для руху газу до наших осель. Надійний та безпечний рух газу — це робота газовиків. Саме вони "рухають" газ —створюючи, підтримуючі та контролюючи тиск. Вони знаходять витоки газу, ремонтують труби та ліквідують аварії. Є газовики — є газ у вашій трубі.   

За газ ми сплачуємо у місяці, наступному за звітним. Тобто у липні – за червень.  Порядок сплати за доставку газу інший. Поясніть, будь ласка.

До кінця 2019 року вартість доставки входила до ціни газу. Тепер виведена в окремий рахунок. Сплачується рівними платежами щомісяця. Платіж за розподіл газу потрібно здійснювати за поточний місяць - до 20 числа: в червні — за червень, в липні - за липень. За прострочення оплати передбачені штрафи і навіть відключення.

- А де взяти рахунок?

- Рахунки доставляємо поштою, а також силами підприємства з дотриманням умов карантину. Звертаємо увагу споживачів, що не обов’язково чекати паперового рахунку. Його можна завантажити та оплатити  онлайн - в Особистому кабінеті на сайті 104.ua, чат-ботах 7104ua у Viber та Телеграм, мобільних додатках 104Mobile та 104Mobile Light, через платіжні системи Portmone.com, iPay.ua, інтернет-послуги "Ощад 24", "ПриватБанк" тощо. Це зручно, швидко та надійно. Розрахуватися можна також у будь якому відділенні "Укрпошти" , через відділення будь-якого  банку або термінали самообслуговування.

- Іноді споживачі відмовляються платити за доставку, пояснюючи це відсутністю відповідного договору

- Звертаю увагу, що усі споживачі газу, є стороною типових договорів постачання природного газу та розподілу газу, що затверджені на державному рівні НКРЕКП. Ці договори є публічними. Укладаються шляхом подання заяви або просто фактом споживання газу.

- Чому розмір плати за доставку рахується з минулорічних обсягів споживання?

- Розмір плати розрахований за принципом замовленої потужності, виходячи з обсягів використаного газу споживачем у попередній газовий рік. З цього обсягу визначається середньомісячне  споживання та шляхом множення на тариф визначається місячна плата. В Україні нараховується більше 13 млн споживачів природного газу. Далеко не всі вони можуть спрогнозувати своє споживання на цілий рік. Тому за основу взяте ваше ж споживання у попередньому газовому році.

- А якщо у будинку ніхто не проживає або газом не користується?

Для нових користувачів, а також тих, хто в попередній газовий рік газ не споживав, державою встановлені мінімальні ставки плати залежно від встановлених у помешканні газових приладів. Плата нараховується, доки споживач приєднаний до мережі. Якщо газове обладнання не використовується взагалі і ви не плануєте цього в майбутньому, то вам варто розглянути можливість від’єднання від газових мереж та розірвати договір розподілу газу. Для цього необхідно звернутися до центру обслуговування клієнтів компанії з відповідною заявою.

Куди ідуть кошти тарифу за доставку?

Газова інфраструктура має завжди знаходитись в робочому стані і підтримувати належний тиск, аби споживачі могли безпечно та безперебійно користуватися блакитним паливом 24/7. Цей процес супроводжується постійними витратами: на технологічний газ, ремонти газопроводів, заміну газового обладнання, придбання паливно-мастильних та розхідних матеріалів, функціонування аварійно-диспетчерської та інших служб тощо.  Ці витрати мають місце, навіть якщо ви газ тимчасово не споживаєте. Утримання системи, її ремонт та обслуговування здійснюються за рахунок тарифу за розподіл газу. Отримуючи плату рівномірними платежами впродовж року, газорозподільні компанії можуть планувати заміну обладнання, роботу персоналу, реконструювати мережі тощо. Та й для сімейного бюджету легше сплачувати рівними платежами щомісяця.

Як змінився тариф за доставку газу з 1 липня?

З січня по червень 2020 р. тариф на розподіл газу для АТ «Вінницягаз» становив 1,07 грн. за м куб в місяць. З 1 липня поточного року стартував другий етап приведення тарифу до економічно обгрунтованого рівня. Зростання склало 8% замість обіцяних 20%. Відтак, з 1 липня тариф на розподіл газу для АТ «Вінницягаз» становить 1,16 грн. за м куб. в місяць (з урахуванням ПДВ). Різниця склала 9 копійок на кубометрі. Це викликало хвилю суперечок та хвилювань. Однак, чи вартий рівень зростання тарифу такого обурення, можна судити за цифрами в середніх платіжках споживачів.

Для прикладу, візьмемо три найпоширеніших типи споживачів газу: з газовою плитою, з плитою та колонкою, а також з котлом автономного опалення. Пропонуємо порівняти середню платіжку за доставку газу у кожної з таких категорій споживачів.

Як бачимо, споживач, який використовує газ лише для приготування їжі, при середньому місячному споживанні газу 9 м3, з липня сплачуватиме за доставку 10,5 грн. в місяць. Для цієї категорії споживачів зростання складе всього 90 копійок на місяць.

Другий тип споживання - квартири з плитою і колонкою. Такі домогосподарства споживають близько 257 кубометрів на рік або 21 м3 в місяць. Щомісяця квитанція за доставку газу у таких споживачів складе 24,36 грн замість 22,47 грн. Зростання – 1,89 грн. на місяць.

Третій тип домогосподарства, - домогосподарства з автономним опаленням. В середньому використовують 1036 м3 газу. Для них щомісячний платіж складатиме 99,76 гривень і збільшиться на 7,74 грн. на місяць.

Як бачимо, середній чек за доставку газу поступається платі за мобільний зв’язок чи кабельне телебачення, а то й чашці кави. Чи до порівняння тут ціна безпечного 24/7 розподілу газу півмільйона клієнтів Вінниччини газовими мережами протяжністю понад 17 тис. км.

Для чого потрібно подавати показання газових лічильників?

- Для отримання рахунку відповідно до спожитих об’ємів, необхідно, щоб споживачі вчасно передавали показання лічильників - з 1 по 5 число щомісяця. У випадку неотримання даних компанія вимушена здійснити нарахування розрахунковим методом, що тягне за собою розбіжності у нарахуваннях, необхідність звірки, коригувань тощо. Передати показання можна дистанційно – за допомогою онлайн-сервісів 104: Особистий кабінет на сайті 104.ua, чат-боти 7104ua у Viber та Телеграм, через мобільні додатки 104Mobile та 104Mobile Light, смс на короткий номер 7104.

Свої «газові справи», особливо в умовах карантину, можна вирішити за телефонами контакт-центру: 067-01-10-104, (0432) 509-104).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь